Prikbord

Wat ter tafel komt

Op de pagina komen diverse items te staan die ter sprake komen na elke bijeenkomst. Dit kan een gedicht zijn, een reeks foto’s, tips & tricks, leuke weetjes en feitjes en noem maar op. Het is dus de moeite waard om hier eens vaker langs te komen.

 

Het woord ‘schaakmat’ is afkomstig van ‘shah’ en ‘mata’. Deze woorden betekenen ‘koning is dood’. Als je de koning van de tegenstander ‘doodt’, heb je gewonnen.

Schaken werd vroeger Chaturanga genoemd

Spreekwoorden:

– Hij staat schaakmat

– Alles op het spel zetten

Het schaakbord met de witte en zwarte vakken werd in Europa voor het eerst in 1090 gesignaleerd. Het allereerste schaakbord is waarschijnlijk in de zesde eeuw in Oost- Perzië ontstaan. Oost-Perzië was het stuk land dat nu Noord-Indië is

 

 

De jongste grootmeester in schaken is Sergey Karjakin. Hij was pas twaalf jaar en zeven maanden toen hij in 2002 de titel kreeg.

Tijdens de Amerikaanse revolutie hebben de kolonisten geprobeerd om de schaakstukken te hernoemen in: gouverneur, generaal, kolonel, majoor, kapitein en pionier.

De kortste partij schaak werd gespeeld in 1972 tussen Ken Rogoff en Robert Huebner. De partij was afgelopen na één zet. De langste partij werd gespeeld in Belgrado, in 1989, tussen Predrag Nikolic en Goran Arsovic. Het duurde 20 uur en 15 minuten voordat de partij voorbij was.

De vorm van het schaakspel, zoals iedereen het nu kent, ontstond aan het einde van de 15de eeuw in Frankrijk.

 

De langste officiële schaakpartij is die tussen Ivan Nikolic en Goran Arsovic, gespeeld in Belgrado in 1989 en duurde liefst 269 zetten. De partij eindigde na ruim 20 uur spelen in remise.

De eerste schaakpartij gespeeld tussen mensen in de ruimte en mensen op aarde was op 9 juni 1970 door de bemanning van de Soyez-9. De partij eindigde in remise.

De schaakcomputer ‘DeepThought’ was in november 1988 in Long Beach Californië de eerste schaakcomputer die een grootmeester versloeg. Hij won van niemand minder dan Jörgen Bent Larsen (1935-2010).

Otto Blathy (1860-1939), is de uitvinder van het langste schaakprobleem, het betreft een partij van 290 zetten.

 

Emanuel Lasker (1868-1941) behield zijn titel als wereldkampioen langer dan welke andere speler ook: 26 jaar en 337 dagen.

In 1985 werd de legendarische Garry Kasparov wereldkampioen op de leeftijd van 22 jaar en 210 dagen. De huidige wereldkampioen Magnus Carlsen was op een week na 23 toen hij de titel overnam van Viswanathan Anand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kom eens langs of neem contact op!

Neem gerust vrijblijvend een kijkje in onze speelzaal of neem contact op met één van onze bestuursleden voor meer informatie. U bent van harte welkom!